Za nejlepší čokoládou do Kutné Hory

Máme pro vás překvapivou a skvělou zprávu zároveň. Nejlahodnější čokoláda se nevyrábí ve vzdálených zemích nebo na jiných kontinentech. Dokonalý, na jazyku se sametově rozplývající čtvereček poctivé čokolády seženete… v Kutné Hoře!


Zvětšit mapu
Česko kdysi bývalo čokoládovou velmocí a jedním z důkazů je historie značky Lidka, která se proslavila po celém světě. Její poutavý příběh se začal psát v roce 1918, kdy byla v Kutné Hoře založena čokoládovna Koukol a Michera, která vyvážela čokolády a bonbóny do celého světa – do evropských zemí, britských kolonií i Ameriky. O věhlasu a prvotřídní kvalitě produktů kutnohorského podniku svědčí také to, že dvakrát za sebou vyhrály zlatou medaili na světových soutěžích o nejlepší čokoládu, a to ve Filadelfii a Paříži.
 
Firma, která byla zárukou té nejlepší kvality, prosperovala až do roku 1948, kdy byla násilně znárodněna, výroba se začala omezovat a konec slavné éry československého čokoládového průmyslu na sebe nenechal dlouho čekat. Čokoládovna dříve vyrábějící více než 5 000 druhů bonbónů po roce 1958 úplně zanikla. Naštěstí tady příběh značky Lidka nekončí. Po dlouhé nucené přestávce, v roce 2016, se na scéně objevuje odhodlaná Lada Bartošová s jasnou vizí a odvážnými plány – obnovit značku Lidka a dostat Českou republiku zpět na mapu světových čokoládových velmocí. A zatím se jí všechna předsevzetí daří naplnit!

Muzeum kutnohorské čokolády a čokoládovna
 
Ve zmíněném roce 2016 se Ladě Bartošové podařilo značku Lidka odkoupit a následně obnovit výrobu čokolády v Kutné Hoře. Nyní spolu s manželem Pavlem vlastní a provozuje nejen čokoládovnu produkující ročně zhruba 13 000 tabulek čokolády a 2 500 horkých čokolád, ale také Muzeum čokolády. Můžete si u nich pochutnat jak na lahůdkách vyrobených podle léty prověřených klasických receptur, tak na skutečných raritách, jako jsou například laskominy z oslího, velbloudího nebo ovčího mléka. Vše je vyráběno ručně a s tou největší možnou péčí a láskou, což je samozřejmě na každém soustu hned patrné. Že na oddanosti poctivé práci a nadšení pro řemeslo záleží, posvětili také odborníci v Londýně, kde čokoláda Lidka ani ne půl roku po obnovení výroby získala bronzovou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate.

V muzeu ani čokoládovně se během léta a podzimu rozhodně zahálet nebude. „Chystáme prvorepublikové procházky Kutnou Horou s panem továrníkem a v říjnu, jelikož oslavíme 102 let od založení čokoládovny, umožníme našim návštěvníkům nahlédnout do vzácné kroniky zaměstnanců. Skvělým zážitkem budou zajisté také noční komentované jazzové prohlídky v historických kostýmech,“ mluví nadšeně o plánech do budoucna Lada Bartošová. 

Muzeum kutnohorské čokolády a čokoládovna

Vytvořeno 11.6.2020 13:58:46 | přečteno 425x | Katerina.kuldova

Navigace

Blog

 
 
 
load