Go to content
České muzeum stříbra

Počasí

Čtvrtek 28.03.

12 ° C

Pátek 29.03.

10 ° C

Sobota 30.03.

16 ° C

Příspěvkové organizace

České muzeum stříbra

Vydejte se do Českého muzea stříbra v Kutné hoře a probádejte středověký důl. Pod městem, které je s těžbou a tavením stříbra spjato od nepaměti, se na okamžik stanete středověkými horníky.

České muzeum stříbra v Kutné Hoře nabízí prohlídku středověkých dolů a expozice věnované těžbě stříbra v budově zvané Hrádek. Ale také expozice a dočasné výstavy v gotickém Kamenném domě a Tylově domě.  

Hlavní expozice Českého muzea stříbra v Kutné Hoře jsou k vidění na Hrádku. Chcete-li se dozvědět vše o zdejším stříbrném bohatství ještě dříve, než se vypravíte do dolů pod městem, absolvujte okruh pojmenovaný Město stříbra, ve kterém je přiblížen vznik a vývoj města. Druhý okruh nese název Cesta stříbra a poutavě vám představí celý proces středověké těžby, zpracování surového stříbra a technologie ražby mince. Součástí tohoto návštěvnického okruhu je i replika důlního díla s technickým vybavením, původní velký těžní stroj na koňský pohon a takzvaná „havířská osada“.  V rámci druhého okruhu je pro veřejnost zpřístupněna 250 m dlouhá štola vedena středověkým dolem, ve kterém jsou dodnes patrny stopy po práci horníků a výklenky, do kterých se vkládaly hornické kahany.  

  • Zajímavost: Středověký důl procházejí návštěvníci v plátěné bílé haleně, tzv. perkytli – tradičním hornickém oděvu, s helmou a svítilnou. 

Součástí jednoho z nejstarších a nejbohatších muzeí na území České republiky je i kompletně zrekonstruovaný Kamenný dům, který je typickým příkladem měšťanské gotické architektury. V jeho interiéru se můžete těšit jak na dočasné výstavy, tak na stálé prohlídkové okruhy Královské horní město – měšťanská kultura a život v 17.–19. století a Lapidárium: Umění kameníků doby jagellonské 

Kam dál?

K muzeu náleží také Tylův dům nedaleko Palackého náměstí. Jen pár minut pěší chůze od Hrádku stojí jezuitská kolej, ve které sídlí GASK – Galerie Středočeského kraje, zaměřená na moderní a současné umění. Nenechte si ujít ani prohlídku zdejší Kostnice a dalších pokladů královského „stříbrného“ města Kutná Hora. Líbit se vám bude i na nedalekých zámcích Kačina a Žleby 

Hrádek, České muzeu stříbra

Kontakty

Adresa:

Barborská 28, 284 01 Kutná Hora

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+420 327 512 159

Přejít na web

Nejbližší neplacené parkoviště pro osobní auta se nachází v ulici na Valech. Placené parkoviště pro osobní vozidla je na Václavského náměstí, placené parkoviště pro autobusy v ulici Československých legionářů.
Parkoviště

Parkoviště

Hrádek i Kamenný dům jsou středověkými architektonickými památkami. Z tohoto důvodu je do nich bezbariérový velmi omezený.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Hrádek disponuje toaletami. Kamenný dům nikoliv. Bezbariérové toalety jsou pouze v objektu Hrádek.
WC

WC

Před objektem Hrádek jsou pro cyklisty k dispozici stojany na kola. Před budovou Kamenný dům stojany na kola nejsou.
Cyklisté

Cyklisté

Mohlo by vás zajímat