Go to content
Lidová architektura ve skanzenu Přerov nad Labem, léto

Počasí

Čtvrtek 18.04.

9 ° C

Pátek 19.04.

8 ° C

Sobota 20.04.

6 ° C

Příspěvkové organizace

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

Na jeden z nejstarších skanzenů v celé Evropě narazíte v Přerově nad Labem. Nadchne vás zařízenými interiéry chalup, babiččinou zahrádkou i filmovou minulostí.

V Polabském národopisném muzeu Přerov nad Labem budete obdivovat bezmála čtyřicet objektů lidové architektury. Vesnickou každodenní realitu navozují figuríny v dobových kostýmech a celá řada pořádaných akcí.  

Počátky areálu sahají až do roku 1895, kdy bylo v dnešní „staročeské chalupě“ zřízeno Regionální národopisné muzeum. Novodobá historie, coby záchranného skanzenu, se začala psát v roce 1967. Dnes se zde nachází devět chalup, sedm špýcharů, čtyři stodoly a další drobná lidová architektura. Součástí jsou také různé kopie dnes už nedochovaných staveb z okolí, jakými jsou například včelín nebo holubník. Zajímavostí pak je sušárna na ovoce a tzv. babiččina zahrádka, jejímž účelem je seznámit návštěvníky s léčivými bylinami, které si hospodyně pěstovaly.  

Interiéry chalup jsou doplněny krojovanými figurínami představujícími život na polabské vesnici od poloviny 18. do poloviny 20. století. Sbírky muzea se pyšní obsáhlou kolekcí oblečení, které nosili naši předkové ve dnech všedních i svátečních. V budově bývalé bednárny se pravidelně pořádají také výstavy s národopisnou tematikou. Tradičními se staly i velikonoční a vánoční akce s doprovodným programem v celém areálu.  

  • Zajímavost: Skanzen možná znáte z filmových pláten. Dobové kulisy využili filmaři v pohádkách Tajemství staré bambitky, Princezna ze mlejna nebo Čertova nevěsta 
Kam dál?

Neváhejte se porozhlédnout po okolí. V rámci Polabského muzea navštivte město Poděbrady, kde se nacházejí další dva objekty muzea, a to Památník krále Jiřího z Poděbrad a stejnojmenná pobočka Polabské muzeum. Po cestě pravděpodobně minete Hrabalovu chatu v Kersku, která je nejnovějším přírůstkem Polabského muzea. Za zmínku stojí také Vlastivědné muzeum Nymburk. Pokud však nemáte tolik času, zastavte se alespoň v poslední filiálce nazvané Muzeum Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem 

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

Kontakty

Adresa:

Skanzen 19, 289 16 Přerov nad Labem

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+420 733 715 342

Přejít na web

Parkoviště před vstupem do Skanzenu.
Parkoviště

Parkoviště

Zákaz vodění jízdních kol po Skanzenu. Kola můžete odložit do stojanu v blízkosti pokladny.
Cyklisté

Cyklisté

Vozíčkáři se dostanou až na dvě stavení do všech objektů v areálu. Bezbariérové WC.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Každý pes musí být na vodítku, velcí psi musí mít náhubek. Přísný zákaz vstupu psů do vnitřních prostor. Výjimku mají štěňata nebo malí pejsci, kteří jsou v „tašce“. Všichni majitelé psů jsou povinni mít sebou sáček na úklid.
Mazlíčci

Mazlíčci

Stravovací služby dostupné v okolí Skanzenu.
Občerstvení

Občerstvení

K dispozici WC pro návštěvníky Skanzenu.
WC

WC

Mohlo by vás zajímat