Go to content
Pohled na hrad Karlštejn od jihozápadu z podhradí

Počasí

Čtvrtek 28.03.

15 ° C

Pátek 29.03.

8 ° C

Sobota 30.03.

11 ° C

Pěší výlety

Cesta Vojty Náprstka z Berouna na Karlštejn

Vydejte se po nejstarší značené turistické cestě v Čechách nesoucí jméno zakladatele Klubu českých turistů Vojty Náprstka.

Náročnější trasa vás provede z rušného města, přes oblíbené poutní místo, tichou krajinu až k perle nejen zdejšího kraje – hradu Karlštejn. Červená rasa pojmenovaná Cesta Vojty Náprstka s označením č. 0001 je nejstarší dochovanou turistickou trasou v Čechách. 

Vojta Náprstek se v roce 1889 stal zakladatelem Klubu českých turistů, a právě po něm je také pojmenovaná nejstarší značená turistická cesta v Čechách. Připravte se na nepříliš snadnou cestu plnou stoupání, kterou zahájíte v Berouně. Hned v úvodu vás čeká první stoupání, za kterým se ukrývá poutní místo Svatý Jan pod Skalou 

  • Zajímavost: Ve Svatém Janu pod Skalou žil podle pověsti poustevník Ivan, po kterém je pojmenován zdejší léčivý pramen. Návštěvníci a turisté ho mohou ochutnat, nalézá se hned vpravo od kostela Narození sv. Jana Křtitele. V minulosti byla voda z pramene dokonce stáčena a prodávána jako minerální voda Ivanka.  

Ze Svatého Jana pod Skalou až na hrad Karlštejn vás čeká nejkrásnější úsek cesty, což by vám potvrdila většina turistů, kteří už Cestu Vojty Náprstka prošli. Přesvědčte se ale sami a až zdoláte stoupání lesní strání k rozcestí Propadlé vody, pokračujte na Boubovou, až se dostanete k Bubovickým vodopádům, které se dnes objevují už jen po velmi vydatných deštích. Cesta vás poté zavede k dubu Sedmi bratří, který má obvod kmene 5 metrů, a následně se stáčí k hradu Karlštejn 

  • Tip pro vás: Kromě prohlídky ikonického hradu Karlštejn si nenechte ujít Muzeum betlémů v podhradí. Uvidíte tu desítky historických betlémů vyřezávaných ze dřeva, z vosku, cukru nebo i chleba. Skutečná rarita se ale nachází na půdě muzea. Jedná se o Karlštejnský královský betlém, který je s rozlohou 80 největším českým loutkovým betlémem vůbec. Zakoupit tu můžete i karlštejnské víno. 

Po návštěvě hradu sestoupejte podhradím k řece Berounce. Tady najdete železniční nádraží, odkud jezdí vlaky zpět do Berouna. Než k němu dojdete, co takhle dát si něco na zub? Vyzkoušejte bistro Karlštejn 34 oceněné Křišťálovým špendlíkem od Googlu. Nejlepší zmrzlinu ve městě si zas dáte v GelaRtu, která má v nabídce 16 různých příchutí.

Začátek trasy:

Beroun, náměstí

Délka trasy:

15 km

Časová náročnost:

5 hodin

Konec trasy:

Karlštejn, žel. st.

Převýšení:

+194 m

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat