Go to content
Hrad Pirkštejn, Rataje nad Sázavou

Počasí

Čtvrtek 25.04.

5 ° C

Pátek 26.04.

10 ° C

Sobota 27.04.

13 ° C

Hrad Pirkštejn

I když je veřejnosti přístupný jen příležitostně, vedou kolem něj turistické stezky a vy se tak můžete potěšit jeho (někdejší) majestátností.

Hrad Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou založil Jindřich z Lipé ve 14. století jako součást městských hradeb. Nechal ho postavit na skalnatém ostrohu nad řekou Sázavou, obtékaném Živým potokem. Zdi starobylého gotického paláce dosahovaly šířky úctyhodných dvou metrů. V polovině 15. století hrad vyhořel, ovšem záhy byl opraven. Následující majitelé se rychle střídali a hrad jim vždy sloužil jako hlavní rezidenční objekt. Pobývali tu mimo jiné páni ze Švamberka a syn Jiřího z Poděbrad Viktorín z Poděbrad.

Situace se změnila v 16. století, kdy nový majitel Ladislav Malešický z Černožic nechal renesančně přestavět další ratajský hrad, založený rovněž Jindřichem z Lipé, a přenesl do něj centrum panství. Když pak byl hrad Pirkštejn roku 1627 za selského povstání těžce poškozen, nikomu to vlastně příliš nevadilo. K poslednímu razantnímu zásahu do jeho podoby došlo na začátku 18. století, kdy byl přestavěn na faru, hradní věž byla změněna na zvonici, část hradního příkopu zasypána a původní zvedací most byl nahrazen kamennou barokní stavbou. Tuto podobu si Pirkštejn zachoval dodnes a ani jeho majitel se nezměnil – objekt dodnes patří církvi.

Svůj název získal Pirkštejn podle Pánů z Pirkštejna – rodu, který vznikl rozrodem pánů z Lipé. Pirkštejnští přijali své jméno podle rodového sídla – hradu Sloup, v němčině Bürgstein.

Letecký pohled na areál hradu Pirkštejn

Víte, že...

Ratajský hrad Pirkštejn je známý nejen milovníkům Posázaví, ale i hráčům počítačové hry Kingdom Come. Hrajete? Poznáváte?

Mohlo by vás zajímat