Go to content
Přístupová cesta k zámku Vrchotovy Janovice

Počasí

Čtvrtek 18.04.

9 ° C

Pátek 19.04.

7 ° C

Sobota 20.04.

5 ° C

Zámek a park Vrchotovy Janovice

Zámek Vrchotovy Janovice s původním parkem je zvláštním prostorem s nenápadným, ovšem silným a osobitým kouzlem.

Zámek je znám zejména díky své poslední majitelce Sidonii Nádherné z Borutína, která mu vtiskla harmonii a schopnost zapůsobit. V místním parku se ve 20. a 30. letech setkávala se svými hosty – přijížděli Rainer M. Rilke, Karl Kraus, Viktor Stretti, Antonín Podlaha, Adolf Loos, Camillo Schneider, Mechtilda Lichnowská, Václav Wagner či Anna Masaryková. Více se o nich a jejich návštěvách dozvíte v expozici Společnost v Čechách 19. století a Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice.

Další z místních expozic nese název České zvonařství a seznamuje s historií zvonařského řemesla na území Čech a Moravy.

Původně kamenná gotická tvrz pánů z Janovic, chráněná vodním příkopem, později renesančně přestavěná pány z Říčan, se v 18. století proměnila v reprezentační sídlo votické větve hrabat z Vrtby. Tehdy byla v blízkosti zámku založena okrasná zahrada. Pak přišli Vratislavové z Mitrovic a poslední velká přestavba celého areálu. V polovině 19. století získal zámek svou současnou novogotickou podobu. Barokní zahradu vystřídal krajinářský park, přístupný v současné době celoročně.

Zajímavost

V zámku bylo během 2. světové války vojenské velitelství a kasárna. Postupně zde byl zřízen výchovný tábor pro uprchlíky z pracovního nasazení v Německu i koncentrační tábor. Dnes je zámek spolu s parkem součástí Národního muzea.

Pohled z parku na levou stranu zámku Vrchotovy Janovice

Kontakty

Adresa:

Vrchotovy Janovice 1, 257 53 Vrchotovy Janovice

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+420 778 503 800

Přejít na web

Pro návštěvníky zámku je připravené parkoviště v těsné blízkosti zámku.
Parkoviště

Parkoviště

Park a přízemí zámku jsou bezbariérově přístupné. Do prvního i druhého patra se lze dostat pouze po schodech a po předchozí domluvě s pracovníky zámku, je možné vozík vynést.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Toalety jsou v areálu zámku k dispozici.
WC

WC

Mohlo by vás zajímat