Go to content
Letecký pohled na areál zámku Žleby

Počasí

Úterý 16.04.

12 ° C

Středa 17.04.

9 ° C

Čtvrtek 18.04.

7 ° C

TOP

Zámek Žleby

Přeneste se do pohádek a romantických snů. Zámecká stavba inspirovaná alžbětinskou renesancí a francouzskou gotikou stojí na samém okraji středních Čech. Vybrat si můžete ze čtyř tematicky zaměřených prohlídkových okruhů

Ve velkolepém romantickém sídle rodu Auerspergů objevíte rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku i originálních předmětů denní potřeby. Na koláčku si tu a tam pochutnáte v jedinečné zámecké kuchyni.  

Majestátní romantický zámek Žleby leží ve stínu Železných hor. V místech, kde se divoká řeka Doubrava setkává s říčkou Hostačovkou. Jeho současnou podobu mu před téměř dvěma staletími vtiskl kníže Vincenc Karel z Auerspergu. Nedobytné hradby a mohutné věže dodnes stráží tisíce pokladů a cenností, nekonečné sbírky zbraní, stovky obrazů, svazky hodnotných knih, kolekce vitráží i porcelánových servisů, kožených tapet či kachlových kamen z různých historických epoch.  

Při procházení působivým zámkem budete mít pocit, jako by si jeho poslední obyvatelé Auerspergové jen odskočili a co nevidět se vrátí. Projdete se reprezentačními sály a salóny i soukromými šlechtickými apartmány, uvidíte dochované zámecké divadlo se zákulisím, za výhledem vystoupáte do velké věže a poté zamíříte do chladných sklepů. Mimořádná je zámecká kuchyně s nejmodernějším kuchyňským vybavením 19. století.  

  • Zajímavost: Soustava sporáků v zámecké kuchyni je dodnes v provozuschopném stavu. Toho se využívá při občasném pečení koláčů. Ve dnech oživené zámecké kuchyně tu výtečné koláčky čekají i na návštěvníky. Ochutnáte?  

Žlebský zámek obklopuje rozlehlý anglický krajinářský park, který celoročně láká k příjemným procházkám. Jeho idylku dokresluje řeka Doubrava s vodopádem, vzácné druhy rododendronů i jiné cizokrajné stromy a keře, přivezené z celého světa v 19. století při vzniku parku. 

Parkem můžete dojít až do obory s bílými jeleny, kteří jsou u nás raritou. Zblízka uvidíte také daňky skvrnité, divoká prasata, srnce, čápy, volavky, kormorány, sovy a další zvířata. Od května do září v oboře probíhá program krmení jelenů a ukázky výcviku dravců doplněné o poutavý výklad. 

  • Tip pro vás: Ocitněte se v pohádce. Na Žlebech se natáčela celá řada pohádek, mezi nimi například O vánoční hvězdě, Tři bratři, Kouzla králů, Nejkrásnější hádanka, Královský slib nebo O Šípkové Růžence.  
Kam dál?

Prošmejdili jste zámek, navštívili jeleny, ale den pořád nekončí? Zastavte se v cca 7 kilometrů vzdáleném královském městě Čáslav. Hned na jeho okraji vás přivítá pobočka Národního zemědělského muzea. Prohlédněte si město z výšky. Stačí vystoupat na Otakarovu věž nebo na věž kostela sv. Petra a Pavla. Nejen s místní historií se seznámíte v muzeu. Anebo se ze Žleb vydejte k sousedům na Vysočinu. Na hranice krajů je to pouhé 2 kilometry.  

Placené parkoviště na Zámeckém náměstí nebo v ulici Ke Hrázi.
Parkoviště

Parkoviště

Zámek není bezbariérově přístupný.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Přístup zvířat do interiérů památkového objektu a předzámčí je zakázán. Do zámeckého parku je vstup zvířat dovolen na vodítku s náhubkem.
Mazlíčci

Mazlíčci

Vstup do zámeckého areálu s koly je zakázán. Odložit si je můžete do stojanů před branou.
Cyklisté

Cyklisté

Bistro se základním občerstvením naleznete na předzámčí. Nedaleko zámku se nachází hospůdka U Kosů. Druhá restaurace, Hostinec Na Šumavě, je vzdálena zhruba kilometr od zámku směrem na Vinaře. Na náměstí ve Žlebech se nachází také malý obchod s potravinami.
Občerstvení

Občerstvení

Mohlo by vás zajímat