Go to content
Pražská brána, Svatá Hora u Příbrami na jaře

Počasí

Středa 24.04.

3 ° C

Čtvrtek 25.04.

5 ° C

Pátek 26.04.

9 ° C

Poutní areál Svatá Hora

Ne nadarmo se jí přezdívá mariánská barokní perla. Svatá Hora patří k nejnavštěvovanějším poutním místům v Čechách. S městem Příbram ji spojuje 365 schodů i hornická minulost.

Objevte nejvýznamnější poutní místo v Česku. Svatá Hora v Příbrami není jen bazilika s klášterem, ale také barokní klenot s mnoha nádhernými výhledy, tajemnými příběhy a romantickými zákoutími. Konaly a stále se tu konají zázraky. 

Ať už chcete poznat minulost nebo vás naopak zajímá současné dění, architektura či tajemno, Svatá Hora vás nezklame! Mariánská barokní perla v srdci Čech je především poutním místem. Zároveň tu pro zvídavé zájemce mají připraveny komentované prohlídky, seznamující s tím nejzajímavějším, co může toto jedinečné místo nabídnout.  

Jádrem celého areálu je barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie, postavený podle projektu italského stavitele Carla Luraga – v té době nejvýznamnějšího architekta působícího na našem území. Na stavbě se podílel také věhlasný stavitel Kryštof Dientzenhofer. Původní kaple tady ale stávala už na počátku 16. století. Současný svatostánek nese titul basilica minor, který získal jakožto vůbec první ze všech v tehdejším Rakousko-Uhersku.  

  • Tip pro vás: V průběhu celého roku se na Svaté Hoře koná mnoho zajímavých akcí. Netradičním zážitkem je možnost přespání přímo v areálu. Při té příležitosti si také prohlédnete svíčkami osvětlenou krápníkovou kapli. Večeři podávanou v barokní jídelně doprovází živá hudba.  

Současná bazilika stojí na terase na nádvoří vymezeném nádhernými zdobenými ambity. Z přístupné zvonice se naskýtá jedinečný výhled na město Příbram, nad nímž se Svatá Hora vypíná. Návštěvníci se mohou vydat do sklepení, poutního muzea, hodinové věže i klenotnice.  

  • Zajímavost: Z Příbrami vede na Svatou Horu kryté schodiště se 343 stupni. Když přičtete navíc i schody vedoucí až ke Korunovačnímu oltáři, bude jich dokonce 365 – stejně jako dnů v roce.  

Jeden z prvních zázraků se na Svaté Hoře stal v červnu 1632, kdy se tu jistému Janu Procházkovi z Nymburka zázračně vrátil zrak. Zpráva se bleskově roznesla po celé zemi a Svatou Horu krátce poté navštívil dokonce císař Ferdinand II. se svým synem. Celkem tu údajně došlo k více než 4 500 zázrakům, sto z nich je zobrazeno na malbách v ambitu. A další se prý stále dějí…  

Kam dál?

Na Svatou Horu se svými přáteli rád chodil na procházky i hudební skladatel Antonín Dvořák, během svého pobytu na empírovém zámečku ve Vysoké u Příbramě. Dnes je zde Památník Antonína Dvořáka. Nedaleko zámku navštivte jediný dochovaný komunistický lágr Památník Vojna Lešetice. Citlivým povahám doporučíme spíše prohlídku zámku Březnice, který byl svědkem velké, ale utajované lásky mezi Ferdinandem Tyrolským a Filipínou Welserovou.  

Zvonice ve Svaté Hoře u Příbrami, detail zvonu

Kontakty

Adresa:

Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie, Svatá Hora 591, 261 01 Příbram II

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+420 318 429 943

Přejít na web

Parkování je možné za poplatek v Balbínově ulici, cca 200 m od poutního areálu.
Parkoviště

Parkoviště

Nejbližší občerstvení naleznete ve Svatohorské kavárně.
Občerstvení

Občerstvení

Mohlo by vás zajímat