Go to content
Zámek Průhonice, Podzámecký rybník, Průhonický park, podzim

Počasí

Čtvrtek 28.03.

13 ° C

Pátek 29.03.

11 ° C

Sobota 30.03.

17 ° C

TOP

Průhonický park a zámek

Průhonický park je mimořádným dílem zahradní architektury 19. století, národní kulturní památkou i součástí světového dědictví UNESCO.

Procházet se Průhonickým parkem po některém z návštěvnických okruhů je jako ocitnout se uprostřed uměleckého díla. Upoutá vás nádherné harmonické prostředí, ve kterém bylo dovedně využito dispozice krajiny i proměnlivosti dřevin v různých ročních obdobích. Na přelomu jara a léta tu rozkvétají tisíce rododendronů.  

Harmonické a propracované uspořádání parku bez rušivých prvků je výsledkem celoživotního úsilí zakladatele parku hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy a jeho pokračovatelů. Krajinářský architekt tu měl od roku 1885 k dispozici 250 hektarů půdy a vázán byl pouze vlastními představami a plány. Na svém díle mohl pracovat neuvěřitelných 50 let, čímž vzniklo poslední velké svobodné krajinářské dílo nejen u nás, ale i ve světě 

  • Zajímavost: Průhonický park a jeho sbírky rostlin byly v roce 2010 připsány na seznam UNESCO k historickému jádru Prahy, které bylo ke Světovému dědictví zařazeno už v roce 1992.  

Součástí areálu je Průhonická botanická zahrada se sbírkami kosatců, pivoněk, denivek, růžní a rododendronů. Zdejší sbírka šišek, která slouží ke studijním účelům, patří k největším na světě. Park je cenný nejen z umělecko-historického hlediska, ale také jako sbírka domácích a cizokrajných dřevin. Pro mnoho dřevin, které dnes běžně pěstujeme i na zahrádkách, se vstupní branou do Čech i do Evropy staly právě Průhonice 

Klasicistní průhonický zámek je kromě expozic a Návštěvnického centra veřejnosti nepřístupný. Sídlí v něm Botanický ústav Akademie věd ČR, který se zde zabývá vědeckým výzkumem rostlin. 

Kam dál?

Akademie věd ČR, resp. Astronomický ústav, vlastní také nedalekou ondřejovskou hvězdárnu, která patří k nejdůležitějším vědeckým pracovištím svého oboru v Evropě. Během exkurze s průvodcem se podíváte i do historické secesní budovy nebo k největšímu dalekohledu v Čechách. Co by kamenem dohodil od Ondřejova leží Hrusice s Památníkem Josefa Lady, kde žil a tvořil Josef Lada. Průhonickým parkem vede na 25 km cest. Bolavým nohám dáte odpočinout v sousedních Čestlicích, kde leží největší aquapark u násAquapalace Praha. 

Průhonický park

Kontakty

Adresa:

Zámek 1, Průhonice, 252 43

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+420 271 015 211

Přejít na web

Před Průhonickým zámkem se nachází zpoplatněné parkoviště.
Parkoviště

Parkoviště

Osobám se sníženou pohyblivostí možnost zámek poskytuje zapůjčení skútrů pro pohyb po areálu Průhonického parku. Zapůjčení je možné pouze ve všední dny, je zdarma, složíte pouze vratnou zálohu 2000,- Kč po dobu výpůjčky.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Pro děti není zatím vytvořeno zvláštní zázemí. V parku nejsou žádné dětské prolézačky ani houpačky.
Zázemí pro děti

Zázemí pro děti

Toalety jsou k dispozici u vstupu do zámeckého parku.
WC

WC

Možnost občerstvení v některé z průhonických restauracích.
Občerstvení

Občerstvení

Psi mají vstup do parku povolen pouze na vodítku.
Mazlíčci

Mazlíčci

Jízda na kole není v zámeckém parku povolena.
Cyklisté

Cyklisté

Mohlo by vás zajímat