Go to content
Sedlecká kostnice

Počasí

Úterý 23.04.

5 ° C

Středa 24.04.

5 ° C

Čtvrtek 25.04.

7 ° C

Kostnice Sedlec

Tajuplné místo, které s úctou připomíná, že nikdo není nesmrtelný. Sedlecká kostnice – podzemní kaple hřbitovního kostela v Sedlci u Kutné Hory ukrývá 2. největší kostnici u nás.

Vstoupíte-li do podzemní kaple hřbitovního kostela Všech svatých, dech se vám zatají při pohledu na lustr složený ze všech velkých kostí lidského těla. Sedlecká kostnice je dekorována lidskými lopatkami a kyčlemi, lebkami zdravých i raněných lidí a dětí Najdete tu i pyramidy a další netradiční dekorace z lidských kosterních ostatků.  

Memento mori – pamatuj na smrt. Toto moudro s úctou připomíná sedlecká kostnice, kterou zdobí ostatky téměř 60 000 lidí, kteří zde byli před námi. Kostnice je podzemí kaplí hřbitovního kostela Všech svatých, který byl původně součástí cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného už ve 12. století.  

  • Tip pro vás: Nenechte si ujít jedinečnou atmosféru, kterou má svíčkami nasvícená kostnice při speciálních nočních prohlídkách pořádaných obvykle v rámci Kutnohorského léta. Nadchne vás poutavý výklad průvodce i koncert v horní části kaple.  

Na zdejším hřbitově v blízkosti sedleckého kláštera bylo po morové ráně roku 1318 pochováno na 30 tisíc zesnulých, dalších 10 tisíc mrtvých pojal hřbitov během husitských válek. Po jeho zrušení byly exhumované kosti uloženy vně i uvnitř podzemní kaple a jeden poloslepý sedlecký mnich je údajně skládal do velkých pyramid. Kostelík byl poté na začátku 18. století upraven světoznámým architektem Janem Blažejem Santini-Aichlem, který do něj výzdobu z kostí přímo zakomponoval.  

Po zániku kláštera v dobách císaře Josefa II. Se hřbitovní kostelík dostal do držení rodu Schwarzenberků z Orlíka. Byl to právě jejich mistr František Rint z České Skalice, který roku 1870 zhotovil nápaditou rozsáhlou kosterní výzdobu. Vše doplnil Schwarzenberským erbem – jak jinak než z kostí. Právě v této podobě kostnice dodnes vybízí ke zbožnému rozjímání nad pomíjivostí lidského života.  

  • Zajímavost: Do další pozoruhodné barokní kostnice nemusíte cestovat daleko. V sousedním Kolíně najdete kostnici s bohatou ornamentální výzdobou poblíž chrámu svatého Bartoloměje. Další přístupné kostnice ve středních Čechách se nachází pod presbytářem chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníce či v obci Žehuň, kde je kostnice součástí místního kostela sv. Gotharda.  
Kam dál?

Návštěvu kostnice spojte s prohlídkou sedlecké katedrály zapsané na seznam UNESCO, která spolu s kostnicí tvoří nejstarší část Kutné Hory. Další významná církevní památka pod ochranou UNESCO je chrám sv. Barbory v historickém centru Kutné Hory. Hned vedle chrámu najdete GASK neboli Galerii Středočeského kraje (3. největší galerii v ČR). Skrze České muzeum stříbra se podíváte do středověkého stříbrného dolu a vlastní stříbrný groš si vyrazíte ve Vlašském dvoře. Na sladkou pauzu si zajděte do Muzea čokolády a čokoládovny Lidka a na ochutnávku místního vína do Vinných sklepů Kutná Hora 

Parkoviště zdarma se nachází v ulicích Zámecká a Starosedlecká. Autobusy a karavany pak za hostincem Zlatý lev na Vítězné ulici, taktéž zdarma.
Parkoviště

Parkoviště

Do obou památek, tedy do katedrály i kostnice, je bezbariérový přístup. Bezbariérové toalety se nacházejí v ulici Zámecká.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

Toalety, vč těch bezbariérových, jsou k dispozici na Zámecké ulici.
WC

WC

Přebalovací pult je k dispozici na veřejných toaletách v Zámecké ulici.
Zázemí pro děti

Zázemí pro děti

Stojany na kola jsou k dispozici u vstupu do katedrály i před hřbitovem. Úschovna zavazadel se nachází v Informačním centru KH – Sedlec na Zámecké ulici.
Cyklisté

Cyklisté

Mohlo by vás zajímat