Vyhledávání

Neobjevená místa

Objevte více

Antošův rukodělný pivovar

Pivovar Antoš založený v roce 2010 obnovil tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu ze sladovny Kounicích.

Slánské pivo doporučovali kdysi v Čechách na prvním místě, napsal slavný jezuitský historik Bohuslav Balbín ve 3. knize svých Rozmanitostí Království českého, která vyšla roku 1681. Královské město Slaný se vskutku může pyšnit dlouhou a věhlasnou tradicí vaření piva, která vyvrcholila počátkem 17. století, kdy zde bylo deset měšťanských právovárečných domů, tři hostince poskytující ubytování se stravou a dvě krčmy na předměstí. Roku 1618 činil výstav slánských pivovarníků téměř 20.000 hl, což bylo na tu dobu úctyhodné množství. Značná část produkce se vyvážela do celého království, kde bylo slánské pivo vyhledávané a oblíbené.

Ondřej Antoš, který v roce 1518 získal dům, dnes známý jako Modletický, vařil pivo od roku 1536. Antošové představovali významnou rodinu v dějinách města. Jiný z jejích příslušníků, Václav Antoš, zastával v letech 1569-1587 úřad císařského rychtáře. Roku 1578 nechal dům přestavět do současné podoby, jejíž součástí je i pozoruhodný renesanční portál se štítkem obsahujícím příslušné vročení a zobrazujícím symbol kotvy, jejíž ramena jsou stylizována do podoby monogramu „W" (Václav). Další majitel, po němž byl dům posléze i pojmenován, Vilém Modletický, také určitý čas provozoval jeden ze slánských hostinců. Slibný rozvoj byl neblaze ovlivněn událostmi pobělohorského období, kdy se Slaný stal poddanským městem hraběte Jaroslava Bořity z Martinic. Ten zrušil várečná práva měšťanů a zároveň nechal roku 1629 ve městě vybudovat svůj vlastní pivovar. Zde v letech 1794-1798 působil český sládek František Ondřej Poupě, autor příručky Počátkové základního naučení o vaření piva (1801), který je považován za průkopníka českého odborného pivovarnictví. Hraběcí pivovar byl v provozu do roku 1884. Od té doby se historie spjatá výrobou piva ve Slaném přerušila na více než 135 let.

Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovil tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z Kounic připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého" piva, jak je znali naši předkové.

Služby pivovaru: vaření piva, sousedské vaření, prohlídky pivovaru pro organizované skupiny od 4 lidí

Na čepu:

  • Rarach 10°
  • Antošův ležák 11°
  • Bohemia Ale – pivo anglosaského typu
  • Třináctka 13° - polotmavé pivo
  • Crystal IPA 14°
  • Tlustý netopýr 17° - žitná IPA
  • Choo Choo 18° - black IPA
Zvětšit mapu

Na čepu: Rarach 10°, Trotl 12°, NENE 14°, Tlustý netopýr 17°
Ubytování: Ano
Restaurace: Ano
Exkurze: Ano

Neděle 28.11.
sněženíden -1 / 3°Cnoc -4 / 0°C
Pondělí 29.11.
oblačnoden 0 / 4°Cnoc -3 / 1°C
Úterý 30.11.
den / °Cnoc / °C

Vstupné

Prohlídka s ochutnávkou
Plné vstupné:180,00 Kč
Prohlídka bez ochutnávky
Plné vstupné:120,00 Kč
 

ODBĚR NEWSLETTERU

Aktuality na mail
Areal VrchběláFilm office - Středočeská filmová kancelář

Kontakt

Středočeská centrála cestovního ruchu

Husova 156/21, 110 00 Praha 1
Tel: +420 222 288 911
E-mail: info@sccr.cz

 
load