Go to content
Berounka protékající CHKO Křivoklátskem

Počasí

Čtvrtek 18.04.

10 ° C

Pátek 19.04.

7 ° C

Sobota 20.04.

5 ° C

CHKO Křivoklátsko

Křivoklátsko: krajina bohatých lesů uprostřed Čech – listnaté a smíšené porosty pokrývají téměř třetinu celého území. Tipy na výlety by se tu daly sypat z rukávu celý den.

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko představuje jednu z nejzajímavějších krajin nejen v Česku, ale v celé Evropě. Nacházející se pouhých pár kilometrů od Prahy, toto území o rozloze 628 km² bylo v roce 1977 zařazeno mezi biosférické rezervace UNESCO v rámci programu Člověk a biosféra. O rok později získalo status chráněné krajinné oblasti.

S rozlohou řadící se mezi deset největších CHKO v České republice, Křivoklátsko láká návštěvníky nejen svou rozmanitou faunou a florou, ale i historickým odkazem. Čeští panovníci a šlechta sem v minulosti rádi vyráželi na lov, což zajistilo, že místní lesy zůstaly neporušené až do současnosti.

Více než šedesát procent rozlohy oblasti pokrývají lesy, které patří mezi listnaté nebo smíšené. Dominují zde buk lesní, dub zimní i letní, smrk ztepilý, borovice lesní a modřín opadavý. Nejvýše položeným bodem je vrch Těchovín (616 m n. m.), který láká milovníky pěší turistiky.

  • Víte, že: Významným prvkem krajiny je řeka Berounka, která formuje území svým hlubokým údolím, vytvářející dramatické kaňony a meandry. Křivoklátsko je také známé svou paleontologickou bohatostí, ukrývající zkameněliny staré miliony let.

Snad nejhezčí poklonu Křivoklátsku složil ve svých dílech spisovatel Ota Pavel. Místa, o nichž se píše v knihách Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby, najdete pod vesnicí Branov. Pamětní síň Oty Pavla a Hostinec u Rozvědčíka jsou místy, kde můžete ponořit se do atmosféry, kterou Pavel tak věrně popisoval ve svých příbězích.

Nechte se zlákat místním kopcovitým reliéfem. K nejoblíbenějším výletním destinacím se řadí Skryjská jezírka, zřícenina hradu Týřov nebo majestátní Křivoklát.

Mlha nad Čertovou skálou, CHKO Křivoklátsko

Víte, že...

Coby kamenem od Středočeského kraje dohodil se nachází hrad Houska s údajným vstupem do samotného pekla? Podle pověsti tuto průrvu stráží černý mnich bez obličeje.

Mohlo by vás zajímat