Go to content
Společenský a svatební sál na zámku Radim

Počasí

Pátek 29.03.

14 ° C

Sobota 30.03.

11 ° C

Neděle 31.03.

16 ° C

Zámek Radim

Poznejte panské venkovské sídlo s pozoruhodným příběhem, ve kterém neustále přibývají nové exponáty. Otevřeno je celoročně.

Původní tvrz se změnila na zámek, na kterém se postupně vystřídala celá řada významných šlechtických rodin z českých zemí. Od doby komunistické éry zámek Radim chátral, zásluhou nových nadšených majitelů ovšem jako by vstal z mrtvých. Pečlivou rekonstrukcí minulého a současného soukromého majitele se podařilo vrátit mu podobu, jakou měl na počátku 17. století, kdy byl čerstvě dostavěný. Dnes ho můžeme považovat za jednu z nejvýznamnějších ukázek renesančního venkovského sídla střední šlechty a také za výjimečnou ukázku ojedinělé architektury saské renesance.

Zámek je vybaven výjimečným renesančním mobiliářem, dovezeným z jižní Itálie, Francie a jiných, zejména evropských zemí. Zdejší chloubou je například krásně zachovaný malovaný záklopový strop. Ten byl 280 let schován díky jakýmsi protipovodňovým opatřením císařovny Marie Terezie. Všechny ústupové cesty musely být opatřeny nehořlavou podložkou, aby se zamezilo případnému šíření poháru. A tak se schoval i dřevěný strop…

Při prohlídce vás na Radimi vezmou všude, i do sklepa. Tam se totiž nachází unikátní černá kuchyně, jedna ze tří zachovalých v Čechách. Pořádají se v ní i oblíbené přehlídky renesanční gastronomie. Jaké prohlídkové okruhy na vás na zámku čekají? Prví směřuje právě do sklepních prostor, obývaných čeládkou. Ukáže vám černou kuchyni, lednici, šatlavu i místnost pro porážku a zpracování menších domácích zvířat, kancelář panského hejtmana, bílou kuchyni, zbrojnici, společenskou místnost i ložnici princezen v prvním nadzemním podlaží. Součástí tohoto okruhu je i galerie ve vstupním foyer, využívaná pro dočasné autorské výstavy.

Druhý okruh představuje reprezentační místnosti, které se nacházejí ve druhém nadzemním podlaží. Jsou jimi ložnice, jídelna, Berchtoldova ložnice, společenský a svatební sál s kancelářskou místností. Okruh zahrnuje také dámskou ložnici a ochoz svatebního sálu a nabízí prohlídku unikátního malovaného záklopového stropu ve třetím podlaží. Další okruh je připraven speciálně pro děti, které se podívají do ložnice princezen, společenské místnosti a ložnice pro černokněžníka. Zážitkem pro malé i velké je zapůjčení stylového dobového kostýmu. Pak si všichni budou připadat… no jako na zámku!

Pro znalce a vlastence je připravena také obrazová galerie ve třetím patře, obsahující díla především českých autorů z 19. století a první poloviny 20. století. Vyrazit můžete celoročně, zámek se na zimu návštěvníkům nezavírá, a dokonce se na něm často konají i speciální prohlídky nebo jiné kulturní akce, pokud je to možné.

Víte, že…

Až 80 % zámeckého vybavení pochází z aukcí a dražeb na francouzských zámcích na řece Loiře? A že na Radimi můžete obdivovat perfektně zakonzervovaný strop, který byl schovaný téměř 300 let?

Parkování pro návštěvníky zámku a kavárny je k dispozici zdarma na zahradě na přední straně zámku.
Parkoviště

Parkoviště

O sobotách, nedělích a svátcích je otevřená zámecká kavárna. O letních prázdninách je provozovací doba zámecké kavárny upravena.
Občerstvení

Občerstvení

Cyklisté tu jsou vítáni! Stojany na kola pro jsou na nádvoří.
Cyklisté

Cyklisté

Mohlo by vás zajímat