Go to content
Průčelí zámku Zruč nad Sázavou s kašnou

Počasí

Pátek 26.04.

5 ° C

Sobota 27.04.

13 ° C

Neděle 28.04.

16 ° C

Zámek Zruč nad Sázavou

Zruč nad Sázavou je zámek s interaktivními expozicemi opředený tajemstvím, protože kvůli požáru roku 1781 došlo k nenávratné ztrátě historických písemností. Okolním parkem provází naučná stezka.

Zámek ve Zruči nad Sázavou se vyvíjel postupně, po staletí, zpočátku byl středověkým hradem, poté byl přestavěn na renesanční rezidenci, následně na barokní, poté na klasicistní zámek, který byl ještě ke konci 19. století upraven v historizujícím stylu. Do jeho dějin se nejvýrazněji zapsali šlechtici z rodu Kolowratů a členové rodiny Schebků. Prvně jmenovaný rod vlastnil panství více než 200 let od roku 1334. Po již zmíněném velkém požáru, jenž zničil cennou renesanční výzdobu interiérů, veškerý dobový nábytek a archiv plný listin, získal zámek současnou novogotickou podobu. V té době již patřil rodině Schebků – roku 1885 koupil celé panství stavitel železnic Jan Schebek.

Po pádu vlády komunistické strany bylo sídlo vráceno právoplatným majitelům, následně ho od nich v roce 2003 odkoupilo město a památku zrekonstruovalo. Nyní zde sídlí radnice, nachází se zde galerie a jižní křídlo je zpřístupněno veřejnosti. Procházka zámeckými interiéry je strhující cestou časem, jelikož každá z komnat je zařízena v jiném slohu, od antického až po secesi. Jen několik kroků od zámku bylo zřízeno Vodácké muzeum s expozicí sestávající z historických i novodobých plavidel.

Zámek obklopuje park, kterým vás provede naučná stezka. Prohlédnete si lokalitu Starý hrad, barončinu stezku a z hradeb se shlédnete na město.

Zajímavost

Ve Zruči nad Sázavou dbají na to, aby se prohlídky zalíbily i dětem. Pro malé návštěvnice a návštěvníky je v zámeckém areálu přichystáno mnoho atrakcí, například dětské a dopravní hřiště, dále stezka rytíře Miloty, v rámci níž si vyzkouší lukostřelbu, šplh na totem, rybolov a mnoho dalších činností. Historie bývalé hradní hlásky je prezentována formou interaktivní hry a z podkroví zámku se stal skutečný dětský ráj – místo plné hraček nazvané Svět kostiček a panenek.

Kašna v zámeckém parku ve Zruči nad Sázavou

Kontakty

Adresa:

Zámek Zruč nad Sázavou, 285 22 Zruč nad Sázavou

E-mail:

[email protected]

Telefon:

+ 420 327 531 329

Přejít na web

Parkoviště se nachází ve Zručském dvoře, cca 200m od zámku.
Parkoviště

Parkoviště

Bezbariérový přístup do zámku i infocentra.
Bezbariérový přístup

Bezbariérový přístup

WC pro vozíčkáře včetně přebalovacího pultu pro miminka v prostorách zámeckého infocentra.
WC

WC

Přebalovací pult pro miminka v prostorách zámeckého infocentra.
Zázemí pro děti

Zázemí pro děti

V blízkosti zámku jsou 3 odpočívadla pro cyklisty i stojany na kola.
Cyklisté

Cyklisté

Možnost občerstvení v zámecké kavárně. V blízkosti zámku další stravovací podniky.
Občerstvení

Občerstvení

Mohlo by vás zajímat