Go to content
Cyklostezka Po stopách Českých králů

Počasí

Pátek 19.04.

2 ° C

Sobota 20.04.

4 ° C

Neděle 21.04.

5 ° C

Cyklovýlety

Berounskem nejen po stopách českých králů

Nenáročná trasa spojující významná místa české historie. Projedete hned dvěma chráněnými krajinnými oblastmi, údolím řeky Berounky i několika královskými místy.

Tady si budete připadat královsky! Výlet podél řeky Berounky vás zavede z Nižboru až na samotný Karlštejn, do oblasti Českého krasu, historií protkaného Berouna i na památný Tetín. Chybět nebudou lákavé gastropauzy.  

Začněte v Nižboru u nádraží nebo v centru obce na parkovišti, nad nímž se tyčí zámek se zajímavou expozicí věnovanou keltské kultuře. Tou se zabývá i přilehlá okružní naučná stezka keltského oppida Stradonice. Začátek cyklotrasy s názvem „Po stopách českých králů“ se nachází u řeky, kde podjíždí silniční most.  

  • Zajímavost: Cyklotrasa začíná v místě, které je využívané i pro nástup vodáků a ke koupání. Vykoupat se můžete také na hezkém místě u jezu v Hýskově 

Cyklotrasa vás údolím řeky Berounky dovede až do královského města Beroun. Historické centrum proslavily jarní a podzimní Hrnčířské trhy. Celoročně můžete přímo na náměstí navštívit Muzeum Českého krasu a Geopark Barrandien. Chuťové pohárky roztančí, řada skvělých restaurací v čele s moderním podnikem Blackdog Bar&Grill. Za návštěvu stojí také Městská hora, kde kromě rozhledny naleznete lesopark s dětským hřištěm a medvědáriem. 

Na další etapu výletu se odpojte od cyklotrasy „Po stopách českých králů” a místo toho vystoupejte na bájný Tetín po cyklotrase „Stezka svaté Ludmily(alternativa k cyklotrase „Po stopách českých králů“ na levém břehu Berounky, která je dočasně uzavřena kvůli padajícímu kamení). Z hradiště kněžny Tety se otevírá nádherný výhled na líně se vinoucí řeku Berounku, která protíná CHKO Český kras. Místo je spjato s životem a smrtí sv. Ludmily, babičky sv. Václava.  

  • Tip pro vás: Projeďte se na sdílených e-kolech: přes stovku jich je k zapůjčení na nabíjecích terminálech v Berouně, Hýskově, na Tetíně i jinde v okolí. Anebo si v Berouně vypůjčte jízdní kolo přímo na nádraží v Půjčovně kol Českých drah 

Poslední část trasy vás svede zpět do údolí řeky Berounky, kde uvidíte největší perlu mezi sídly českých panovníků – hrad Karlštejn. Pohled na něj si dostatečně vychutnáte i díky tomu, že na pěší zóně budete muset sesednout z kola. K závěru výletu budete projíždět okolo Pivovaru Řevnice, originální restaurace v bývalé nádražní budově. Trasu zakončete v Dobřichovicích u jezu. Kouzlo tomuto místu dodává přilehlý dobřichovický zámek i nedaleká kritiky oceňovaná restaurace Panská zahrada. Zpět do Nižboru se dostanete vlakem s přestupem v Berouně.  

  • Tip pro vás: Cyklostezka „Po stopách českých králů“ touto trasou nekončí. Její druhá větev vás zavede zBerouna na královské hrady Točník a Žebrák. 

Začátek trasy:

Nižbor

Délka trasy:

35 km

Časová náročnost:

2,5 hodiny

Konec trasy:

Dobřichovice

Převýšení:

+126 m

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat