Go to content
Hrad Křivoklát

Počasí

Pátek 19.04.

1 ° C

Sobota 20.04.

3 ° C

Neděle 21.04.

4 ° C

Cyklovýlety

Z Rakovníka na královský hrad Křivoklát

Pohodová trasa, kterou zvládnete i s nejmenšími cyklisty spojuje dvě královská místa, město Rakovník a hrad Křivoklát. Cesta údolím Rakovnického potoka je vhodná i pro cyklovozíky.

Vezměte s sebou nejmenší členy rodiny, které na konci výletu odměníte rozsáhlým lesním hřištěm, a vyšlápněte si z královského města Rakovník ke královskému hradu Křivoklát. Kromě prohlídky hradních interiérů, si na nádvoří hradu vyzkoušíte střelbu z luku nebo únik z Kellyho žalaře. 

Od nádraží v Rakovníku sjeďte k Rakovnickému potoku a až na Křivoklát se nechte vézt po cyklotrase 303. Cestou budete míjet několik zachovalých budov bývalých vodních mlýnů, několikrát překonáte potok i železniční trať. Okolí cesty i cesta samotná je totiž velmi pestrá. Téměř v půlce výletu projedete obcí Pustověty, kde se můžete občerstvit v hospůdce Na Ostrově a nabrat síly na zdolání druhého úseku cyklovýletu. Ten vás dovede až k ikonickému hradu Křivoklát. 

  • Tip pro vás: Pokud nechcete jet po hlavní přístupové cestě k hradu, kterou představuje příkrá, v turistické sezoně frekventovaná, dlážděná silnice, která může být pro jízdu s dětmi nebezpečná, doporučujeme alternativu po lesní cestě odbočující z cyklotrasy 303 těsně za dřevěnou lávkou mírně vlevo (značený místní vycházkový okruh) a stoupající svahem k Rekreačně naučnému areálu Křivoklát, který je díky lesnímu hřišti a hernímu centru pravým dětským rájem. 

Prohlídkou hradu cyklovýlet rozhodně končit nemusí. V podhradí Křivoklátu se nachází Muzeum motocyklů s výstavou kompletní sbírky cestovních motocyklů Jawa a ČZ do roku 1959. Výlet můžete zakončit příjemným posezením na zahrádce restaurace Hotelu Sýkora nebo o kus dál v Hospůdce Pohoda s výhledem na hrad. Odtud se pak už vydáte na nádraží a vlakem zpět do Rakovníka. 

Začátek trasy:

Rakovník

Délka trasy:

18 km

Časová náročnost:

1,5 hodiny

Konec trasy:

Křivoklát

Převýšení:

+101 m

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat