Go to content
Skalní reliéf Čertovy hlavy na podzim

Počasí

Čtvrtek 28.03.

13 ° C

Pátek 29.03.

9 ° C

Sobota 30.03.

8 ° C

Čertovy hlavy

Ve skalách se vyplatí popustit uzdu své fantazii a objevovat, co kameny připomínají. Někdy představivosti dopomohli sochaři: tak vznikly Čertovy hlavy.

Monumentální skalní skulptury najdete v borovém lese nedaleko Liběchova u obce Želízy. Jako první ve zdejších pískovcových skalách vznikly mezi lety 1841-1846 dvě přibližně devítimetrové, hrůzu nahánějící čertovy hlavy, jejichž autorem byl Václav Levý. Z hlediska rozměrů se v našich poměrech jedná o dílo zcela unikátní.

Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech, po takzvaném Okruhu Václava Levého. A nezůstalo jen u nich, řada dalších reliéfů následovala.

Navštivte jeskyni Klácelku a prohlédněte si u ní rozměrné reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého, Zdeňka Zásmuckého a trpaslíků kovajících zbraně pro blanické rytíře. Jeskyně dále ukrývá symboly lidských vlastností ve zvířecích podobách podle bajek Františka Matouše Klácela, kterému jeskyně vděčí za své jméno.

Budete-li pokračovat dále po modré, narazíte na Hada vytesaného ve skále a přeťatého sekerou a také na ženu s harfou – Harfenici. Nevynechejte ani pískovcovou sfingu. Toulat se Kokořínskem kolem zdejších soch je balzám na duši.

Skalní reliéf - Čertovy hlavy

Víte, že...

Václav Levý byl původním povoláním kuchař na nedalekém liběchovském zámku. Teprve později se z něj stal jeden z nejvýznamnějších sochařů 19. století, jehož díla jsou k vidění i v několika pražských kostelech včetně chrámu sv. Víta.

Mohlo by vás zajímat