Go to content
Labe v Kolíně

Počasí

Pátek 19.04.

10 ° C

Sobota 20.04.

7 ° C

Neděle 21.04.

6 ° C

Cyklovýlety

Z Kolína do Poděbrad podél Labe a Cidliny

Vychutnejte si poklidnou jízdu podél řek Labe a Cidliny z Kolína do lázeňského města Poděbrady. Krátký pohodový výlet, zakončený na lázeňské promenádě, je jako stvořený pro zklidnění v hektické době.

Co vás čeká? Nenáročná jízda rovinatou cyklostezkou podél řeky, prohlídka královského města Kolín a jeho skvostů, soutok Labe s Cidlinou, lázeňské město Poděbrady s ikonickou kolonádou, sportovní zážitek i jedinečná gastronomie.  

Kromě krátkého počátečního městského úseku vede celá trasa podél Labe. Z vlakového nádraží v Kolíně se snadno dostanete přes Kmochův ostrov na pravý břeh Labe, kde hned za lávkou odbočíte vlevo na Labskou stezku. Ještě předtím si ale udělejte malou zastávku a vydejte se do centra města.   

  • Zajímavost: V Kolíně si kolo můžete nechat v cyklověži u nádraží a vyrazit na prohlídku města pěšky. Za vidění stojí gotický chrám sv. Bartoloměje s přilehlým Bartolomějským návrším, historické domy na Karlově náměstí či někdejší židovské ghetto a synagoga, jedna z nejstarších u nás.  

Za Kolínem, jakmile projedete lesopark Borky, budete mít po pravé ruce dvě velká jezera – pískovny u Hradišťka I, oblíbená relaxační místa. V horkých dnech vám osvěžující koupání určitě přijde vhod.  

Poblíž, za Klavarským jezem, narazíte na přírodní rezervaci Veltrubský luh, kterou tvoří komplex lužních lesů a mokřadů kolem původního toku Labe. Podél řeky pokračujte až k přívozu Oseček a pak se dejte vpravo. Uprostřed lesa narazíte na červenou turistickou značku, po níž se můžete alternativně vydat vlevo rozlehlým Libickým luhem. Podjezdem pod dálnicí se dostanete do Libice nad Cidlinou s památníkem připomínajícím hradiště významného rodu Slavníkovců, které tady v roce 995 vyplenili Přemyslovci. 

  • Tip pro vás:  Skvělou italskou kávu si na začátku cesty v Kolíně dáte v Cafe Interier Tradice, k tomu na posilněnou třeba plněný bagel nebo ciabattu. Fantastické zákusky pečou v Café v Troubě a na náměstí je Květinárna – kytky tu ale nehledejte, zato tu mají výbornou kávu, kraftová piva i naturální vína. Když dorazíte do Poděbrad, na kolonádě rozmazlete své chuťové pohárky francouzskými specialitami v Café Oliver, nebo navštivte restauraci Cucina, kde se výborně snoubí jídlo s vínem. Pokud nedáte dopustit na zakončení výletu u zrzavého moku a poctivé české kuchyně, Náš hostinec pro vás bude tou správnou volbou. 

Labská stezka vás dále přivede k Cidlině a jejímu soutoku s Labem, odkud už je to jen kousek dolázeňského města Poděbrady. To vás přivítá  krásnou stavbou, národní kulturní památkou, sto let starou vodní elektrárnou a zdymadlem od architekta Antonína Engela. V přilehlých sadech také najdete vývěr jednoho z poděbradských minerálních pramenů – Svatojánský pramen 

Trasa dál vede pod barokně upraveným zámkem, původně gotickým hradem, a za mostem vás odkloní od Labe do centra města a směrem k vlakovému nádraží. Cestou přes náměstí Jiřího z Poděbrad,  které zdobí králův jezdecký pomník, se dostanete do Lázeňského parku. Tady sesedněte z kola a užijte si atmosféru lázeňské kolonády a ochutnejte některý z léčivých pramenů.   

Začátek trasy:

Kolín

Délka trasy:

26 km

Časová náročnost:

1,5 hodiny

Konec trasy:

Poděbrady

Převýšení:

+15 km

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat