Go to content
Cyklisté u vlaku ČD CityElefant

Počasí

Pátek 26.04.

8 ° C

Sobota 27.04.

12 ° C

Neděle 28.04.

15 ° C

Cyklovýlety

Po hradech a zámcích podél Jizery

Středně náročný okružní cyklovýlet pro milovníky hradů a zámků vás povede z Mladé Boleslavi do Mnichova Hradiště a zpět.

Při výletě podél řeky Jizery si užijete přírody i historie. Uvidíte hned tři zříceniny, navštívíte zámek Mnichovo Hradiště s nádherným klasicistním divadlem a hrobkou slavného vojevůdce, nebo známou Loretu v Kosmonosích. A v Mladé Boleslavi se v historickém centru osvěžíte v ikonické fontáně Jizera. 

Z mladoboleslavského nádraží se vydejte po cyklotrase Greenway Jizera proti proudu Jizery. Zanedlouho v Michalovicích uvidíte na strmém ostrohu zříceninu stejnojmenného hradu – vyšlápněte si bez obav na její věž, i když je šikmá, je z ní krásný výhled do údolí řeky, který oceňoval i básník Karel Hynek Mácha. Že se podél Jizery nachází hradů a zámků opravdu mnoho, dokazuje další zastávka: na okraji Bakova nad Jizerou v části Podhradí  zříceninu hradu a zámku Zvířetice 

Výlet pokračuje do Malé Bělé, kde se cesta odkloní od Greenway Jizera a vede přes národní přírodní památku Rečkov nivou potoka Rokytka, trasou křížové cesty Klokočka až k prameni a barokní kapli sv. Stapina. O kus dál budete projíždět Klášterem Hradiště nad Jizerou s bývalým zámkem, později známým pivovarem.  

  • Zajímavost: Obec Klášter Hradiště nad Jizerou získala své jméno podle cisterciáckého kláštera, který tady na skalním ostrohu kdysi stával. Mniši zde již od 12. století vytesávali do skály chodby a sály, ve kterých prý ukryli poklad. V dalších stoletích se z kláštera, jenž byl zničen husity, stal zámek a pivovar, a z tajných chodeb pivovarské sklepy a sladovny.  

Kam dál? Do Mnichova Hradiště, jehož barokní zámek vás ohromí dobovým divadlem i divadelními kostýmy. V kapucínském klášteře, kde je dnes lapidárium, je pohřben slavný vojevůdce třicetileté války, významný politik a šlechtic Albrecht z Valdštejna. A budete-li mít dost sil, udělejte si zajížďku ke zřícenině hradu Zásadka. Tam jeďte po cyklotrase Greenway Jizera, zpět po modré cyklistické značce.  

Zpět do Mladé Boleslavi se odsud vydejte přes Bakov nad Jizerou a Kosmonosy. Opravdovou barokní perlou je kosmonoská Loreta a její dominanta Santa Casa – kopie domku Panny Marie s bohatou reliéfní výzdobou fasády. 

Kam dál?

V Klášteře Hradiště nad Jizerou si nenechte ujít restauraci Skála s prostory vytesanými do skály. Na sladkou tečku zavítejte v Mnichově Hradišti do kavárny a cukrárny Kafé Ořech. Putování končíte v Mladé Boleslavi – v kavárně „…škoda nezajít“ na náměstí si kromě kávy a dobrot můžete dát i malý oběd. A  v originální restauraci Jihočeská Hostěnice si na své přijdou milovníci tradiční české kuchyně.

V Mladé Boleslavi nevynechejte historické centrum města. V horkých dnech se na Staroměstském náměstí příjemně osvěžíte v neobvyklé interaktivní fontáně v podobě řeky Jizery. Za návštěvu stojí zdejší hrad se sbírkami Muzea Mladoboleslavska nebo palác Templ s multimediální expozicí ke starším dějinám města. 

Začátek trasy:

Mladá Boleslav

Délka trasy:

55 km

Časová náročnost:

4 hodiny

Konec trasy:

Mladá Boleslav

Převýšení:

+131 m

Exportovat trasu do gpx

Mohlo by vás zajímat